Behandeling

Mijn hoofddiscipline is acupunctuur. In de behandeling integreer ik, indien nodig, tuina massage, guasha, cupping en/of moxa.

Acupunctuur

De eerste keer dat je bij mij in de praktijk komt, praten we uitgebreid over de klacht(en). Aanvullend vindt er een uitgebreide diagnose plaats die bestaat uit de tong bekijken, de pols voelen en een reeks vragen. Deze vragen gaan onder andere over het eetpatroon, de emotionele toestand, dagelijkse werkzaamheden, de cyclus, de stoelgang en het slaappatroon. Schrik hier niet van, het is voor mij volkomen normaal en het is belangrijk voor de uiteindelijke behandeling.

Tong diagnose

De tong is een belangrijk onderdeel van de diagnose. De tong geeft mij veel informatie over de huidige toestand. Het is daarom belangrijk dat de tong niet gepoetst of geschraapt wordt voor de afspraak van de behandeling.

Pols diagnose

Bij de diagnose wordt de pols gevoeld. De pols reflecteert de organen en energie, en geeft mij dus informatie over de huidige situatie

10 + 2 vragen

Er komt een flink aantal vragen aan bod, dit is noodzakelijk omdat ik een totaalbeeld wil krijgen van de gehele gezondheid. In deze vorm van geneeskunde is alles met elkaar verbonden, lichaam en geest,  interrelaties van de organen, het externe van het lichaam en het interne van het lichaam en invloeden van buitenaf. Al deze verbindingen uiten zich in de meridianen (energiebanen) en Qi (energie).

De behandeling

De naalden blijven ongeveer 30 minuten zitten, het idee is om in deze tijd volledig te ontspannen. Draag fijne kleding, waarbij je de armen en benen gemakkelijk kunt ontbloten.

Het aantal behandelingen zijn afhankelijk van de klacht. Na 4 tot 6 behandelingen evalueren we samen de voortgang van het behandelproces. Een acute klacht is vaak sneller opgelost dan een al langer aanwezige klacht. Het lichaam heeft de tijd nodig om te herstellen, verwacht dus niet altijd direct resultaat.

Tuina

‘Tui’ betekent ‘duw’, ‘Na’ betekent grijp. TuiNa kent een grote variëteit aan massages die op het lichaamsoppervlak en acupunctuurpunten kan worden uitgevoerd.

Guasha

‘Gua’ betekent ‘schrapen’, ‘Sha’ betekent letterlijk zand of zandkorrels, deeltjes die het lichaam vervuilen. Hiermee wordt bedoeld dat er gestagneerde energie is die klachten en ziekten veroorzaakt in het lichaam.
Guasha zorgt voor een betere doorstroming van bloed en energie (Qi). Wanneer de doorstroming in het lichaam optimaal is kan het bloed met voedingsstoffen en zuurstof makkelijk door het lichaam worden verspreid en bij alle cellen komen. Ook de afvoer van afvalstoffen wordt gestimuleerd.

Cupping

Cupping is een behandelwijze waarbij een vacuüm boven de huid van een patiënt gecreëerd wordt. De bollen, in mijn praktijk gemaakt van glas, worden op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit is mogelijk door de lucht in de bollen te verwarmen. Nadat de bollen op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen en daardoor slechte lichaamsstoffen uitdrijven. Het wordt voornamelijk ingezet om stagnatie op te heffen, zoals bijvoorbeeld, pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren. Ook kan het worden gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen.

Na de behandeling zijn grote ronde blauwe tot paarse plekken zichtbaar op de plek waar de bollen hebben gezeten. Na het verdwijnen van de verkleuring (maximaal 2 weken) zal een verbetering optreden.

Moxa

Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) heeft een verwarmende werking. Dit kruid kan op verschillende manieren gebruikt worden.
Het wordt voornamelijk gebruikt om de acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa dringt diep door tot in de acupunctuurpunten en zal daar de energiestroom ofwel Qi  stimuleren.

Een andere toepassing van moxa therapie is bij een stuitligging.  De voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.